jump to navigation

Sjellja e lepujve

Faqja jonë në Facebook  www.facebook.com/KujdesiPerLepujt

Lepujt e egër bëjnë jetë sedentare, brenda një territori që e konsiderojnë të tyrin, i cili u siguron ushqimin e mjaftueshëm. Ato e shënojnë territorin, këlyshët dhe lepujt e tjerë me ndihmën e feromoneve që lëshojnë nga gjendrat poshtë mjekrës. Meshkujt shënojnë territorin me ndihmën e urinës. Lepujt ndërtojnë labirinthe nën dhé (strofka) ku fshihen me zhurmën e parë, ku pushojnë gjatë ditës, mbrohen nga të nxehtët; kurse femrat ndërtojnë labirinthe të posaçme ku pjellin e mbajnë këlyshët e vegjël.

Lepujt e egër jetojnë në koloni me deri në 200 anëtarë, me shumë femra. Në koloni ka një çift dominant (alfa) i cili dominon kontrollin e territorit dhe lejon meshkujt dhe femrat dytësore të riprodhojnë vetëm kur ka bollëk. Femra alfa shpesh sulmon këlyshët e femrave dytësore, kurse mashkulli alfa hyn në dyluftime me meshkujt dytësorë të rritur.

Lepuri i duron mirë temperaturat e ulëta, kurse temperaturat e larta jo. Në temperaturë mbi 32 gradë celcius lepujt stresohen nga vapa.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: